DVB-T
TV aan Zee? DVB-T !
Vroeger kon je met een antenne televisie kijken. Gewoon aan je televisie een antenne koppelen, de juiste richting van het signaal zoeken en je kon kijken, vaak met ruis. Elk jaar betaalde je kijk -en luistergeld en dat was dat. De meeste mensen betaalden voor hun toestel thuis vlot die belasting maar in het buitenverblijf verbleef meestal ook wel eens een tv-toestel waarvoor men wel eens vergat deze belasting te betalen. Door het analoge signaal uit de ether te halen en iedereen zo te verplichten kabel-televisie te nemen kon men ook perfect zien waar deze taks diende betaald te worden. Ondertussen is het kijk -en luistergeld afgeschaft en kan je alleen nog tv-kijken via de kabel. Het blijft dus een relatief kostelijke zaak. maar nu is er DVB-T.
Weinige mensen weten echter dat er opnieuw televisie via de ether uitgezonden wordt. Het signaal is bovendien ook nog eens van topkwaliteit: digitaal. Men zendt echter niet zo krachtig uit en je moet de antenne dan ook aan een raam zetten. In het Royal Palace-gebouw in Oostende komt het signaal van achteren aan. De zendmast staat in Egem. Op het vierde verdiep kijk je uit over het hinterland en zien we de windmolens die langs de autoweg staan. Hoog genoeg dus om het signaal op te vangen. Ik sluit de DVB-T antenne aan op mijn laptop. De antenne staat voor het raam. In de living, vooraan is het signaal onderbroken. Ik ga eens proberen met een antenneversterker. We hebben geen kabel meer op het appartement want we hebben genoeg aan VRT 1 en Ketnet. Het programma dat bijgeleverd wordt bij de DVB-T antenne verandert de laptop in een video. Het werkt echt heel goed. Ik vrees dat op gelijkvloerse appartementen het signaal misschien niet goed ontvangen wordt. Proberen maar!
Zou je op het vijftiende verdiep of nog hoger in het Europacenter ook de Engels en Nederlandse zenders kunnen ontvangen? Wij verhuizen alvast niet.
DVB-T staat voor Digital Video Broadcasting- terrestrial.
Geef een reactie